Yahtzee-jokerregler

Bemærk at disse regler ikke gælder Yatzy og Yacht

Hvis du får en Yahtzee (dvs. alle 5 terninger er ens) og den kombination allerede er anvendt, så gælder en speciel jokerregel. Det har ingen betydning, om du tidligere havde en Yahtzee og derved scorede 50 (evt. 100) points, eller om du på et tidspunkt valgte denne kombination uden at have en Yahtzee og derved scorede 0 points.

Ifølge jokerreglerne, så kan en Yahtzee bruges til at score Fuldt hus (25 points), Lille straight/Lav (30 points) eller Stor straight/Høj (40 points), også selvom terningerne ikke opfylder de sædvanlige betingelser for disse 3 kategorier. I disse tilfælde siges din Yahtzee at fungere som “joker”.

Der er 3 alternative jokerregler:

“Tvungen” jokerregel

Dette er den officielle jokerregel fra spillets ejer Hasbro (oprindelig Milton Bradley).

Hvis den kombination i den øverste sektion (kombinationerne 1 – 6) der svarer til Yahtzee’en ikke har været brugt, så skal den bruges nu. Så hvis du for eksempel har kastet 5 femmere og kombination 5 ikke har været brugt, så skal du vælge denne kombination og scorer derved 25 points.

Hvis den nævnte kombination har været brugt, så skal en af kombinationerne i den nedre sektion (kombinationerne 7 – 13) bruges. Yahtzee’en kan her som tidligere nævnt bruges som joker i kategorierne Fuldt hus, Lille straight/Lav og Stor straight/Høj.

Hvis både den nævnte kombination samt alle kombinationerne i den nedre sektion har været brugt, så skal en af de andre kombinationer i den øverste sektion anvendes. Herved scores desværre ingen points.

“Frit valg” jokerregel

Ifølge denne regel er det ikke påkrævet at vælge den kombination i den øverste sektion, der svarer til Yahtzee’en. Men hvis den ikke har været brugt og du ikke vælger den, så kan Yahtzee’en ikke bruges som joker i forbindelse med kategorierne Fuldt hus, Lille straight/Lav og Stor straight/Høj. Så hvis du for eksempel har kastet 5 treere og kombination 3 ikke har været brugt og du vælger kategorien Fuldt hus, så scorer du ingen points.

“Original” jokerregel

Ifølge den originale jokerregel (den officielt gældende fra 1956 til 1961), så kan der aldrig scores points i den øverste sektion (kombinationerne 1 – 6), kun i den nederste sektion. Så hvis du for eksempel kaster 5 firere og kombination 4 er ubrugt og du vælger denne kombination, så scorer du ingen points.